Politieke gevolgen
Het GAO stelde al eerder dat de Amerikaanse overheid niks deed om de economische risico’s te beperken. President Donald Trump weigert ook om het verband te leggen tussen de klimaatveranderingen en de bosbranden. Hij geeft zelf de schuld aan het gebrekkige bosbeheer. Hij vond dat de strenge milieuwetgeving een belemmering vormde voor brandweerlieden. De president eiste dus ook dat de staat zijn water en bossen beter zou beheren. Ook vond Trump dat de bossen ‘opgeruimd’ moesten worden. Echter is hierover een groot wetenschappelijk debat. De houtindustrie zou namelijk meer willen kappen, maar volgens veel deskundigen helpt het kappen van bomen niet tegen bosbranden, omdat de restanten veel brandbaarder zijn. De meeste branden vinden namelijk ook plaats in uitgedroogd laag struikgewas en niet in bossen. De Californische overheid trok in 2018 ook 276 miljoen dollar uit voor het uitdunnen van de bossen, maar veel bossen in Californië staat op federale grond en Washington bezuinigd op bosbeheer.
In deze debatten over hoe het bosbeheer zou moeten zijn heeft de staat Californië de president al lijn recht tegenover zich. En de staat is het ook zeker niet eens met het klimaatbeleid van Trump. Trump keert zich namelijk tegen de milieumaatregelen van de vorige president Obama en stapte ook uit het klimaatakkoord van Parijs, waarin veel landen afgesproken hadden om minder CO2 uit de stoten. Naast deze wijzigingen ging Trump juist meer inzetten op de fossiele brandstoffen, zoals steenkool. Dit komt omdat de republikeinen niet geloven in klimaatveranderingen. Trump gaat hiermee ook tegen milieuorganisaties en economen in die zeggen dat steenkool geen toekomst meer heeft. De staat Californië gelooft wel in klimaatveranderingen en wil hier graag ook iets aandoen. Hierom tekende ze als tweede na Hawaï een wet om klimaatneutraal te zijn. Dit willen ze in 2045 bereiken, dan willen ze helemaal op groene stroom zijn overgegaan. Op dit moment komt namelijk al een derde van de energie van hernieuwbare bronnen, en een kwart van nucleaire energie en waterkracht. De uitstoot van CO2 ligt op 9 ton per hoofd van de bevolking, terwijl het in Texas op 26 ton ligt. In de staat woont 12% van de hele bevolking, maar deze tientallen miljoenen mensen zijn maar verantwoordelijk voor 8% van het totale stroomgebruik van het hele land.

De CO2 uitstoot van de staat Californië in 2018.
Om klimaatneutraal te worden wil de staat vooral het transport over laten gaan op elektrische auto's. Deze overgang is cruciaal als de staat echt klimaatneutraal wil worden, dit zal namelijk zorgen voor veel minder CO2 uitstoot. Want namelijk 41% van de uitstoot wordt veroorzaakt door het transport. Op dit moment zijn er nog maar 5% aan elektrisch rijdende auto's in Californië. Echter is Californië ook de op drie na grootste olieproducerende staat, waar Trump juist meer van gebruik van wil gaan maken. Dus hoe de onderhandelingen tussen Trump en de staat Californië gaat, zal spannend worden, want op dit moment staat ze lijnrecht tegenover elkaar.